torstai 11. joulukuuta 2014

Liputtakaamme kivijalkaliikkeiden puolesta!Keskustan läpi käveleminen tekee minut surulliseksi. Lukuisat jouluvalot ja kauniit joulukoristein somistetut ikkunat eivät pysty peittämään niitä kaikkia tummia ikkunoita, joiden takaa näkyy vain autioituneita liiketiloja. Tyhjyydessä loistaa yleensä vain yksinäinen valkoiselle pahville painettu VUOKRATAAN.
 
Elämme lama-aikaa. Viranomaisten mukaan emme kuluta rahaa joko sen takia, että sitä ei ole mitä kuluttaa tai koska haluamme säästää mahdollisesti vielä ankeimpien aikojen varalle. On varmaan totta, että moni liike on joutunut lopettamaan, koska eivät ole enää tämän takia kannattaneet. Toriparkin puolestapuhujatkin ovat osittain oikeassa huomauttaessaan, että kulutustottumuksemme ovat muuttuneet, mikä on johtanut monen kuluttajan siirtymiseen isoihin kauppakeskuksiin ja näin keskustan kuihtumiseen. Suurin syy tyhjiin liiketiloihin lienee kuitenkin meidän omat valintamme hoitaa ostoksemme kotoa tietokoneella.

Olen itsekin monen nettiliikkeen asiakas, mutta ostokseni, joita teen netissä, koskevat tuotteita, mitä ei saa Turusta tai Suomesta. Nettishoppailu on helppoa ja kätevää. Tämän takia ymmärränkin niitä, jotka käytännöllisistä syistä keskittävät ostoksensa kybermaailmaan. Nettishoppailu on usein myös halvempaa, joten onhan se hölmöä ostaa kalliimmalla liikkeestä. Nettishoppailu on siis järkevää, vai onko?
 
Parinviikontakainen uutinen nettiliikkeiden ongelmista antoi ymmärtää, että jopa 40 % tuotteista palautetaan ja syyksi ilmoitettiin shoppailun helppous. Tilataan suuria määriä vaatteita ja pidetään vain kivat. Loput palautetaan, kun palautus ei maksa mitään. Niin, ja voihan toki vaatteen ensiksi käyttää ennen kuin sen palauttaa. Vähemmän laiskat shoppailijat käyvät jopa liikkeissä kokeilemassa oikeita kokoja ennen kuin istahtavat tietokoneensa ääreen. Ystävällinen myyjä, joka vartin verran on kantanut sinulle kenkiä kokeiltavaksi, jää nuolemaan näppejään.  Tällainen kuluttajakäytös on pöyristyttävää!

Onkohan kukaan koskaan laskenut kuinka paljon säästöjä loppujenlopuksi tulee, kun mukaan lasketaan myös pakettien noutamisesta ja palauttamisesta aiheutuneet kulut? Entä ekologinen jalanjälki? Oma tai lähettipalvelun kuljetuskalusto tuskin kulkee sähköllä saatikka lihasvoimalla. Liikkeet sitten? Pahimmassa tapauksessa ne joutuvat laittamaan lapun luukulle ja X määrä myyjää jää työttömäksi. Toki siirtämällä shoppailun nettiin, nettiliikkeissä syntyy uusia työpaikkoja - tarvitaanhan tuotteiden kerääjiä ja pakkaajia. Mutta rehellisesti ottaen, jos saa valita huonopalkkaisen varastotyön tai hiukan parempipalkkaisen, kauniissa liikkeessä toimivan, myyjän työpaikan väliltä, kumman ottaisit?

Olen aina suosinut kivijalkaliikkeitä, ja nyt vieläkin enemmän. Vaikka en koskaan mikään suuren luokan shoppailija ole ollutkaan, niin olen päättänyt ostaa joululahjat ja muutkin ostokset vain liikkeistä. En halua olla osasyyllinen siihen, että ne katoavat. Missä voisin silloin saada asiantuntevaa henkilökohtaista palvelua tai saada tuntea tahi nähdä tuotteen laadun ennen kuin teen ostopäätöksen? Photoshopattu tuotekuva harvemmin näyttää esimerkiksi vaatteen varsinaista laatua eikä tuotteen ulkomuotoakaan ole helppo hahmotella pelkän kuvan perusteella. Entä valinnanvara? Onhan netissä kaikki tuotteet esillä, kunhan tarpeeksi skrollaa. Mutta, missä näet kaikki kerralla vierekkäin niin, että voit helposti löytää mieleisesi ja vain napata sen siitä kaikkien muiden tuotteiden joukosta tai voit rauhassa kiertää liikettä ja ihailla kaikkia tuotteita ennen kuin päätät minkä ostat. Hyvä mieli sitten? Toisille ehkä riittää tilausvahvistus sähköpostissa hyvän mielen antajaksi, mutta minulle ei. Onnistuneeseen ostokseen kuuluvat sanat  ’hei’, ’kiitos’ ja ’hyvää päivänjatkoa’. Arkisesta rupattelusta saan vielä bonusta ja tiedän että myös myyjällä on hyvä mieli. Kaikki voittaa.

Siksi koko sydämestäni
 toivon kaikille liikkeille oikein hyvää joulumyyntiä ja uudenvuodentoiveeksi toivon, että kaikki nettishoppailijat
 sulkisivat hetkeksi tietokoneensa
 ja suuntaisivat ihan oikeaan liikkeeseen katsomaan mitä he oikeasti ovat vaarassa menettää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti