maanantai 25. elokuuta 2014

Ruokailua yleisen käymälän ulostesäiliössä



Gylichin pylväikön kätkemä rakennus on Turun mielenkiinnostavimpia. Suurin osa turkulaisista muistaa sen ravintoloistaan, mutta se on myös toiminut kaupungin viheryksikön varastona, huoltoasemana ja konditoriana. Alun perin se rakennettiin kuitenkin kalastajille myyntikojuiksi Turun palon tuhoamalle alueelle, palvelemaan silloiselle Isotorille veneillä saapuvia kalastajia. Näin ollen se on yksi Turun vanhan keskustan vanhimmista rakennuksista. Kalakojuja oli viisi, jokaisessa oma ovi ja ikkunaluukuin varustettu ikkuna. Näitä voi edelleen nähdä mahtavien pylväiden takana olevassa seinässä.




Kävi kuitenkin niin, että itsenäistymisajatuksien innoittamina päätettiin teettää Suomen historian isän, Gabriel Porthanin kunniaksi patsas (paljastettu 1864). Patsaan merkitystä suomalaisille pidettiin niin suurena, että vanha kaunis puinen ravintola Pinella jouduttiin siirtämään keskeltä puistoa nykyiselle paikalleen. Huoliteltu puisto kauniine kukkaistutuksineen houkutti kaupunkilaisia idyllisille kävelyille. Idylliä rikkoi tosin kasvava määrä pensaissa tarpeitaan tekeviä kala- ja torikauppiaita. Vuonna 1889 päätettiin Gylichin pylväikkörakennus laajentaa niin, että toiseen päähän tuli käymälä ja sen yläpuolelle puinen isompi käymälä, jossa oli myös pesumahdollisuudet. Yleinen käymälä oli maksullinen ja tarujen mukaan moni paljas takamus vilahti sen takia jatkossakin lehtien välistä.




Puinen käymälä häviää kauneudessa sekä vanhalle puiselle Pinellalle, että Gylichin pylväikkörakennukselle. Siksi moni ei varmaan ole miettinyt sen varsinaista roolia – ”se nyt on vaan ollut siinä se puutalo”. Rakennus on sisältä muuttanut muotoaan monta kertaa, eikä se enää ole yleinen tila. Samoin katutasossa oleva käymälä on kauan aikaa sitten kadonnut, mutta käymälän sydän ei. 





Seuraavan kerran kun asioit ravintolassa ja istahdat ruokapöytään puisen käymälän alapuolella, istut juuri siinä missä haiseva kasa pikku hiljaa kasvoi kasvamistaan. Mikäli et usko, lattian rajassa näkyy umpeen muurattu kaareva aukko, josta sen aikainen lokakuski lapiolla tyhjensi ulosteet kottikärryihinsä ja kärräsi pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti