tiistai 23. syyskuuta 2014

Ihanaa krääsää, tonneittain roinaa ja miljoonia muistojaLäntisellä Pitkäkadulla, kivenheiton päässä Matkahuollosta, löytyy mitä hurmaavin, kamalin ja pölyisin liike. Jos sitä pitäisi määritellä jotenkin, se olisi ehkä osto-ja-myynti- ja antiikkiliikkeen sekoitus, johon on vielä lisätty ripaus kirpputoria. 

Liike on harvakseltaan auki, mutta se on siitä erikoinen, että sisälle ei tarvitse mennä nähdäkseen kuinka ainutlaatuinen se on. Ikkunoissa roikkuu niin paljon tavaraa, että jos oikeasti mielii katsoa kaikkia esineitä, kannattaa siihen varata enemmänkin aikaa. 


Tavaraa on laidasta laitaan, ihan kaikkea mahdollista. Harvoin on käynyt mielessä että ostaisin itselleni kotiin jotain, onhan suurin osa vanhaa krääsää, roinaa mitä kukaan ei halua nurkkiinsa pölyä keräämään. Mutta, silti pysähdyn liikkeen kohdalle joka kerta kun olen nurkilla. Minulle se on kuin entisajan kuriositeettikammarit – täynnä mielenkiintoisia ja mielikuvitusta herättäviä esineitä. Sillä erolla tosin, että suurin osa tavaroista ovat tuttuja lapsuudenkodista, mummolasta, elokuvista, mainoksista ja ties mistä. Näin esineet tuovat mieleen hauskoja muistoja elämän eri vaiheista. Ennen vanhaan museot muistuttivat tätä liikettä, joskin esineet olivat pienoisesta kaaoksesta huolimatta jonkun museovirkailijan logiikkaan perustuvassa järjestyksessä. Lapsena rakastin Hangon museota. Viettäessäni kesäni siellä kipitin vähän väliä museoon lapsen silmin katsomaan mitä oudoimpia esineitä ympäri maailmaa. Museo oli niin täynnä tavaraa, että liikkuminen siellä oli vaikeaa. Aina kun kääntyi, osui yleensä johonkin. Onnistuin kerran kaatamaan täytetyn lokin. Onneksi se tippui kasaan vanhoja kalaverkkoja, jonka päällä oli vanha, nahkainen matkalaukku täynnä eri maista muistoksi ostettuja tarroja. Mikään muu ei särkynyt kuin sydämeni museovahdin haukuttua minua räkänokaksi. Salaperäisin esine oli valtava kaappi, jonka kyljessä oli pomminsirpaleen aiheuttama reikä. Sen läpi näki, että kaappi oli täynnä tavaraa, mutta koskaan en saanut tietää mitä. Se jäi aina pitkäksi aikaa vaivaamaan uteliasta mieltäni.

Eräs kesä teini-iässä menin taas museoon, joka kauhistuksekseni oli muuttunut modernin museon tavoin valkoiseksi, tylsäksi huoneeksi jonka seinillä roikkui muutama taulu. Olin aidosti järkyttynyt. Poissa oli kaikki se ihana, mielenkiintoinen, pelottava ja hauska tavara, joka oikeasti kutkutti mielikuvitusta ja innosti oppimaan uusi asioita.
 

Samanlaisen antikliimaksin koin viedessä perheeni Espoon Gallen-Kallela museoon. Halusin näyttää kaikkia erikoisia esineitä mitä suuri taiteilija oli kerännyt ympärilleen. Lapsena, kiehtovin oli lasipurkkiin nesteeseen säilötty kyy, jota katsoin pelokkaana mutta uteliaana. Siinä se aina oli pensselipurkkien välissä.

Saapuessamme museoon, taiteilijan ateljeesta oli myös tehty valkoinen kuutio – iso, lähes tyhjä tila. Selitä siinä sitten lapselle kuinka mielenkiintoinen paikka se oikeasti oli ennen. Museoissa käy jatkuvasti kasvava kävijäkato, miksiköhän? Läntiselle Pitkäkadulle siis! Siellä mietit varmaan laillani, miksi ikkunassa roikkuu iso muovinen ruisleipä. Se on loppujen lopuksi aika hauska, mutta kotiin en sitä halua.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti